3,2 km
Czarci Młyn to żywe Muzeum Chleba, skansen produkcyjny, w którym zwiedzający mogą uczestniczyć w warsztatach (po wcześniejszym zapisaniu się) odwzorowujących dawny cykl pieczenia chleba – „od ziarenka do bochenka”. Obiekt znajduje się w dawnym młynie wodnym z końca XIX w.
Do dziś w obiekcie można podziwiać oryginalne wyposażenie młyna, który został wyremontowany w latach 2011-2012. Pozwoliło to na uruchomienie repliki koła wodnego oraz na przystosowanie budynków do potrzeb osób niepełnosprawnych. W żywym Muzeum Chleba dawne urządzenia młynarskie i piekarskie prezentowane są w trzech salach: Chlebowej, z Czarcim Kołem i Technologicznej. Do największych atrakcji należy 100-letni, czynny piec chlebowy. Warte obejrzenia są również Sala Biesiadna oraz Ogród Ziół i Roślin. Specjalnością Czarciego Młyna jest pieczony na miejscu chleb, serwowany ze smalcem i ogórkiem kiszonym lub ze świeżo ubitym masłem.